De la o vreme eram un punct...

sâmbătă, 6 iulie 2013

Proză. 4 - Singur la mare (2)

     A stat două ore întins în pat, cu mâinile sub ceafă. Banii și biletul zăceau pe noptieră. Nu-i era frică de nimeni. Învățase în cartier să se descurce cu tot felul de oameni. Nu asta era problema. Altceva nu îi dădea pace. Simțea o zvârcolire în brațe, o dorință să trăiască măcar o dată viața pe care nu a avut-o, chiar și așa, în joacă, fără să-i pese de nimic, fără remușcări, doar de dragul distracției. Cum făceau, de fapt, toți cei din jurul său, chiar adulți, cu familii și copii.
     Se ridică brusc din pat și se repezi în baie. Își aruncă o mână zdravănă de apă peste frunte. Își pieptănă părul pe spate. Se privi.
     - Bă, șmechere! Arăți prea bine! La agățat cu tine!
     Era gata de aventură. Știa ce are de făcut. Avea modele multe de urmat printre prieteni. Îi ascultase de nenumărate ori în laudele lor fără seamăn, despre aventuri cum nu s-au auzit, care mai de care mai neadevărate. Deci, mai întâi avea nevoie de haine, pantofi care să pară de firmă, ochelari de soare, un set de chei, un portofel arătos și alte accesorii de bogătan cu stil. Mai presus de toate avea nevoie de o poveste. Povestea unui tânăr cu bani. Nu îi era prea greu. Se pricepea la invenții și farse. Își promise, însă, că se va strădui să fie cât se poate de natural. Să nu împrumute gesturi, accente sau porniri false.
     În club își dădu seama că lucrurile erau mai mult decât foarte simple. Fetele îl priveau cu interes. Le surprindea genele curbate cum îi urmăreau mâinile, singur, cocoțat pe un scaun de bar, ridicându-și paharul ca un obișnuit al locului. Le lăsa ochii să-i alunece pe umeri când își butona telefonul sau se juca cu degetele pe bar. Așa au trecut câteva ore. Într-un târziu, s-a ridicat ferm de la bar și a privit spre ieșire. A rămas în așteptare. Cum bănuise, ea s-a apropiat de el, ca și cum nu l-ar fi văzut, și i-a atins ușor cotul cu brațul gol. Rochia lipită de trup îi ajungea mult deasupra genunchilor. L-a privit în treacăt, fără interes parcă, și s-a așezat pe scaunul de alături, jucându-se cu poșeta cum făcuse tot timpul cât îl urmărise din grupul de fete de lângă bar.
     Ea se numea Paula și avea 21 de ani. Venise la mare cu prietenele să se distreze. Era la facultate la drept și nu-și luase toate examenele, dar nu-i păsa. I se oferise o bursă în străinătate, în Anglia, dar ea o refuzase pentru că nu îi plăcea să se piardă printre străini. Adora călătoriile și să citească, dar nu orice fel de cărți. Îi plăcea sinceritatea și modestia. Își dorea lângă ea un bărbat tandru, puternic și cu simțul umorului.
     Pe el îl chema Florin și avea 27 de ani. Avea o firmă de calculatoare, moștenire de la părinți, și făcuse numeroase afaceri cu firme de renume, chiar din străinătate. Își propusese să petreacă vreo două zile acasă, după ce colindase toată lumea și se săturase de plaje străine...
     Aici se opri cu minciunile. Ar fi putut totuși să-și păstreze numele. Era cu totul altul și nu se simțea deloc bine. Măcar cu calculatoarele spusese adevărul. Erau viața lui. Așteptă ca ea să-și termine cocktailul pe care el i-l comandase arătându-și portofelul gros. O invită la o plimbare pe malul mării. Ea îl urmă fără nicio împotrivire. Aruncă doar o privire spre prietenele sale fluturând degetul în cerc, adică se întoarce repede.
     Nisipul era cald și moale. Ea dori să se arate jovială și se descălță. Râdea cu toți dinții la glumele lui, se sprijinea de umărul lui, îl împingea în glumă. Îi vorbi despre stele și constelații, pe care le cunoștea foarte bine. Ea se minuna la fiecare lucru pe care îl spunea. Apoi îi vorbi despre cele mai noi gadgeturi care îi căzuseră în mână. Părea că ei îi plăcea foarte mult. Se opriră la stafilopozi. El vorbea privind cerul. Ea chicoti și îl sărută pe umăr...
     Ea îl ținea de mână și vorbea fără întrerupere. Vorbe multe, care lui îi treceau pe lângă urechi. Vorbe menite să omoare secundele. Vorbe goale, rostite pentru a face impresie, ocolind tot ce ar fi putut să nu placă. Vorbe care lui îi măcinau răbdarea puțin câte puțin, până când nu mai putu să asculte și o trase încet spre club. Găsi o scuză scurtă și dispăru...
     Chiuveta era rece. Hainele mincinoase zăceau în coș. Oglinda îi arăta un om pe care nu-l cunoștea. Se ciufuli cu violență, apoi își așeză părul cum îl știa el. Își căută în nemulțumirea de moment un gând de consolare. Un gând care să-l ajute să se regăsească. Minciuna asta, chiar nevinovată, îl făcea să se piardă. Cu siguranță nu putea trăi așa...
     În ușă se auziră bătăi puternice. Pe hol era veselie zgomotoasă. Deschise. Izbucniră aplauze și strigăte de victorie.
     - Bravo, barosane!
     - Bă, cum a dus-o el, cum a vrăjit-o, cum a sărit ea de gâtu' lui!
     Erau cinci musafiri, cu șampanie, bucuroși nevoie mare. Se instalară în cameră ca oameni ai locului, să sărbătorească victoria. Prietenul lor, un uriaș negru și tatuat, câștigase pariul. Aveau un pahar și pentru tânărul nedumerit din spatele ușii. Îi turnară și lui și îi strânseră mâna încântați. El nu-i contrazise, absorbit de propriile gânduri. Ciocni cu ei și-i lăsă să-l felicite. Dintre ei, câștigătorul pariului nu era chiar așa de euforic. La un moment dat îl privi fix, apoi rosti:
     - Hai să facem o plimbare!
     Porniră cu toții spre malul mării, împrăștiind în jur o veselie nebună. El mergea în față, cu tovarășul tăcut, care îl ținea de după umăr. Fără veste, îi arătă două umbre pe plajă. O pereche. Între ele o recunoscu, cu surprindere sau nu, pe Paula.
     - Nu are rost să îți faci gânduri, începu tovarășul. Deja nici nu mai știe că s-a sărutat cu tine. Mie mi-a spus că o cheamă Laura. Pentru ăsta micu' a fost Aura. Cu tine probabil a fost Paula, că ăsta rimează. Ce te miri? Crezi că are prea multă imaginație? Măi, băiete, eu pe tine te-am ghicit din prima. Tu nu ești ca noi, ăștia. Să nu-ți faci gânduri, îți zic. E drept, aveam nevoie de bani. Văd că nici ție nu-ți prisosesc. În rest, cred că ar trebui să rămâi așa cum ești. Cât despre fete, stai liniștit, ăștia ca tine își găsesc mereu pe cineva. Numai să nu te lași prostit.
     Îi întinse un teanc de bancnote.
     - Poftim! Sunt ai tăi. Nu-ți face griji, eu am câștigat mult mai mult.
     Gașca veselă se îndepărtă. El rămase cu banii în mână, zăpăcit de tot ce se întâmplase. Își propuse să urmeze sfatul tovarășului. Nu-și mai punea întrebări, nu-și mai făcea gânduri. Cu adevărat avea mult mai multe lucruri valoroase decât lumea aceea plină de bani dar și de măști hidoase. Trebuia doar să aibă răbdare și să se bucure de viață. Porni și el spre vilă, numărând bucățile de plastic...

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu